SAM_2140

I believe this is one of the few fabulous days in our simple vegan lives when you get really ecstatic. VEGILIA Event (Vege Christmas Eve). So much food around you and all of it eatable! My small input below: It’s only cake made of leftover creams from my b-day cake (only dough differs), actually, but for X-mas party will do. It’s 3rd price winner.

—-

Update:

Ciasto zniknęło bardzo szybko. Kochani – dziękuję za głosowanie oraz  trzecią nagrodę (i drinka za barem ;) ). Jeśli będziecie robić – pieczcie spód troszkę krócej niż ja ;).

Ciasto COCO-CHOCO

Składa się z:

  1. Spód – jakikolwiek spód do tarty, albo kruchy
  2. Warstwa kokosowa
  3. Warstwa czekoladowa
  4. Zdobienie – jak kto lubi, można wiórkami, poszatkowanymi migdałami, przesianym kakao, polewą czekoladową lub kandyzowaną skórą z cytryny lub pomarańczy lub co wam przyjdzie do głowy

SAM_2131

Spód na małą formę:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ oleju
  • ½ łyżeczki sody

Zagnieść ciasto,wyłożyć nią formę, piec 20-30 minut w małej foremce typu tortownica lub do tart. Wystudzić

Warstwa kokosowo-budyniowa

  • ½ szklanki lub 100 ml mleka sojowego
  • ½ szklanki lub 100 ml mleka kokosowego
  • 1        czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2        płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 100 g wiórków kokosowych z kooperatywy
  • 2 krople esencji waniliowej

Zmieszać obie mąki ze szklanką mleka. Podgrzać resztę mleka z cukrem, Kiedy zacznie się gotować, dodać mleko z mąką i zrobić budyń (mieszań na wolnym ogniu póki zacznie gęstnieć i tworzyć budyń). Zdjąć z ognia, wystudzić. Wmiksować margarynę i wiórki kokosowe, póki nie utworzą jednolitej masy.

Kiedy budyń wystygnie, można nim wypełnić po brzegi nasze ciasto.

SAM_2133

Warstwa czekoladowa na wierzch:

  • 1 kostka silken tofu (np. z kooperatywy) ok. 350-400 g (niezbyt mokre, niezbyt twarde, niewędzone)
  • Tabliczka wegańskiej gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 krople esencji waniliowej
  • Troszkę startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • [5 zblendowanych lub bardzo drobno pokrojonych daktyli – bez nich jednak krem będzie bardziej gladki]

Zblenduj tofu – moje tofu po zblędowaniu przypomina konsystencją trochę serek mascarpone i w tym tkwi sekret tego przepisu – dodajemy sok z cytryny, skórkę ewentualnie daktyle. Topimy czekoladę z pozostałymi składnikami (topię w takim specjalnym garneczku do topienia różnych rzeczy, lecz jeśli nie macie, kąpiel wodna zda egzamin, potem jednak trzeba ją dobrze wblendować w tofu z pozostałymi składnikami. Powstanie gładka czekoladowa masa, którą układamy na wierz wystudzonego ciasta.

Zdobimy!

Do lodówki na 1-3 godziny. Warstwa czekoladowa smakuje dużo lepiej po schłodzeniu.

Niestety nie mam wersji poprzecznej – bo została zjedzona, ale można porównać z ciastem urodzinowym w innym miejscu na tym blogu. Kremy są te same. Spody inne.

SAM_2150

UWAGA!

TOFU, MLEKO KOKOSOWE, DAKTYLE, MIGDAŁY I WIÓRKI POCHODZĄ OCZYWIŚCIE Z KOOPERATYWY SPOŻYWCZEJ :-).

vegilia

.

Advertisements